Akut Orta Kulak İltihabı Nedir

Akut Orta Kulak İltihabı Nedir

Akut Orta Kulak İltihabı

Çocuğunuz kulağını çekiyorsa ve normalden fazla ağlıyorsa kulak enfeksiyonu geçiriyor olabilir. Çocuğunuz birkaç gün içinde iyleşecektir. Ağrı kesiciler yardımcı olacaktır. Herzaman gerekli olmasa da, antibiyotikler bazı çocuklar için faydalıdır.

Orta Kulak İltihabı Nedir?

Kulak enfeksiyonları genellikle çocuğunuz soğuk algınlığı, boğaz ağrısı ya da başka yaygın enfeksiyonlar geçirdiğinde başlar. Enfeksiyona bakteri ve virüs adı verilen mikroplar neden olur. Enfeksiyon genizden orta kulağa uzanan östaki tüpü aracılığıyla yayılır. Orta kulak, kulak zarınızın arkasındaki kısımdır.

Çocuğunuzun kulağında enfeksiyon meydana geldiğinde, enfeksiyon şişme, tıkanma ve ağrı yapabilir. Kulak zarının arkasında mukus adı verilen bir sıvı oluşur. Bu durum çocuğunuzun duymasını güçleştirir ve ağrıya neden olur. Bazen kulak zarı delinebilir ve sıvının dışarı aktığını görürsünüz. Kulak zarındaki delik birkaç gün içinde iyileşecektir.

Kulak enfeksiyonları özellikle küçük çocuklarda çok yaygındır.

Herkes kulak enfeksiyonu geçirebilir. Fakat çocuklar yetişkinlere göre daha fazla enfeksiyon kaparlar. Yuvaya giden çocuklarda ya da grup halinde oyun oynayan çocuklarda enfeksiyon kapma riski fazladır. Çünkü enfeksiyonlar çocuk grupları arasında daha kolay yayılır.

Belirtiler nelerdir?

En yaygın belirtileri kulak ağrısı ve yüksek ateştir. Çocuğunuzun kulak zarı delindiyse, kulağından sıvı geldiğini göreceksiniz. Kulak enfeksiyonu olan bebekler normalden daha fazla ağlar ve kulaklarını tutar.

Çocuklardaki kulak enfeksiyonunun diğer belirtileri arasında huzursuzluk, uyku, denge ve duyma problemi vardır.

Kulak enfeksiyonu geçiren bütün çocukların doktora gitmesine gerek yoktur. Çocuğunuz konuşabiliyorsa ve kulağının ağrıdığını söylüyorsa, ağrı kesici yeterli olabilir. Pediatristiniz ya da doktorunuz, çoçuğunuzda bir kulak enfeksiyonu olduğunu düşünüyorlarsa bu tedaviyi önerebilirler.

Fakat çocuğunuzun sorununun ne olduğundan emin değilseniz ya da ağrı kesiciler iyi yaramıyormuş gibi görünüyorsa, çocuğunuz doktorunuza götürmelisiniz.

Orta Kulak İltihabında Tedavi?

Çoğu çocuk kulak enfeksiyonunu hiç ilaç kullanmadan atlatır. Ağrı kesici almak da yardımcı olacaktır. Bazı çocuklar için antibiyotik gerekebilir fakat yan etkileri vardır. Ayrıca, çocuğunuzun daha fazla kulak enfeksiyonu geçirme ihtimalini azaltmak için yapabileceğiniz şeyler de vardır.

İlaçlar

Ağrı kesiciler çocuğunuzun kulak enfeksiyonunu tedavi etmez fakat, araştırmalara göre ağrıyı keserek çocuğunuzun daha iyi hissetmesini sağlar.

Bazı çocuklar bu ağrı kesicileri içtikten sonra mide bulantısı, kusma ya da mide ağrısı hissedebilir. Genellikle bu problemler hafiftir ve çocuğunuz bu ilacı aldığında kesilmez.

Çok fazla parasetamol almak çocuğunuzun karaciğerine ve böbreklerine zarar verebilir. Çocuğunuzun yaşına uygun dozda aldığından emin olun. Çocuğunuzun aldığı öksürük şurupları gibi diğer ilaçları da kontrol edin. Çünkü çoğu parasetamol içerir.

Antibiyotikler çocuğunuzun kulak enfeksiyonunun daha hızlı iyleşmesini sağlar. Antibiyotikler bakterileri öldüren ilaçlardır. Fakat çocuğunuz antibiyotik kullanmadan da iyileşebilir. Ayrıca, antibiyotikler bütün kulak enfeksiyonları için iyi sonuç vermez

Çoğu doktor çocuğun ihtiyacı olmadıkça antibiyotik yazma konusunda dikkatlidir. Çünkü antibiyotikler çok fazla kullanılırsa ileride aynı şekilde iyi sonuç vermezler. Buna antibiyotik direnci denir.

Çocuğunuz mide rahatsızlığı, ishal ya da ciltte kızarıklık yaşayabilir. Fakat bu yan etkiler genellikle hafiftir.

Çocuğunuz bir yıl içinde birkaç kulak enfeksiyonu geçirirse, doktorunuz  daha çok enfeksiyon geçirmemesi için ara vermeden bir kaç ay aralıksız antibiyotik yazabilir. Bu tedavi iyi sonuç verebilir fakat, çocuğunuzda yan etkiler gözlenebilir ya da ileride antibiyotiklerin aynı sonucu vermemesi gibi sorunlar yaşanabilir.

Çocuğunuzun daha fazla enfeksiyon geçirmesini engellemek için yapacaklarınız

Kulak enfeksiyonlarına yol açan soğuk algınlığı ve diğer hastalıklara çocuğuzun yakalanmasını engellemek neredeyse imkansızdır. Fakat çocuğunuzu bunlardan korumak için yapacağınız bazı şeyler vardır.

• Çocuğunuzun yanında sigara içmeyin.

• Herzaman mümkün olmasa da, çocuğunuzu soğuk algınlığı ya da diğer enfeksiyonları geçiren oyun arkadaşlarından uzak tutmaya çalışın.

• Hamileyseniz ya da yeni anne olduysanız bebeğinizi emzirin. Emzirmek çocukları kulak enfeksiyonlarından korur.

•Çocuğunuz yatar haldeyken biberon vermeyin.

• Çocuğunuza emzik vermeyin.

Grip aşısı, çok fazla kulak enfeksiyonu geçiren çocuklara fayda sağlayabilir. Aşısının çocuğunuza yarayıp yaramayacağını doktorunuza danışın.

Ameliyat

Doktorlar nükseden kulak enfeksiyonlarını engellemek için, çocuğunuzun kulağına kulak tüpü adı verilen küçük bir tüp yerleştirir. Kulak tüpü kulak zarındaki deliğin açık kalmasını sağlar böylece sıvı kolayca dışarı akar. Bu operasyon, çocuk duyma problemi yaşıyorsa yapılır. Fakat çocukların nükseden kulak enfeksiyonunu kestiğine dair çok fazla bulgu yoktur. Bir araştırmaya göre, operasyondan sonra altı ay içinde enfeksiyonlar azalabilir fakat etkileri zamanla yok olur.

Çocuğuma ne olacak?
 
Kulak enfeksiyonu geçiren 10 çocuktan 8’i  2 ile 3 günden sonra hiçbir tedavi uygulanmaksızın iyileşirler.

Bazı çocuklar tekrar tekrar kulak enfeksiyonu geçirirler. Nükseden kulak enfeksiyonu geçiren çocuklar, konuşmalarında sorun yaşayabilirler. Bazen bu durum okulda sorun yaşamalarına neden olur. Fakat uzun dönem içinde çocuğun büyümesini, gelişmesini etkilemez. Çocuğunuz büyüdükçe kulak enfeksiyonu geçirmesi de azalır.

Eğer kulak enfeksiyonları tamamen geçmezlerse, başka problemlere de neden olur. Kulak enfeksiyonundan sonra, sıvı çocuğunuzun kulağında kalbilir (yapışkan kulak). Bu çocuğunuzun düzgün şekilde duymasını engeller ve öğrenmesini zorlaştırır.

Çok sık rastlanmasa da, kulak enfeksiyonu çocuğunuzun kulağının arkasındaki büyük kemiğe yayılabilir. Bu da kulağın arkasında şiddetli ağrıya, şişkinliğe ve hassasiyete neden olur. Çocuğunuzun kulak enfeksiyonu iyleşmiyorsa doktora götürmelisiniz.

Yazar: Dr. Bedri Ergun TOPSEVER
Makale Tarihi: 07/10/2011


Anahtar Kelimeler: orta kulak iltihabı , otitis media , orta kulak itihabının tedavisi , orta kulak iltihabında ameliyat , orta kulağa tüp takılması

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

error code: 522