Çocuklarda Kilo Sorunu

Çocuklarda Kilo Sorunu

Çocuklarda kilo sorunu

Çocuğunuzun bir kilo sorunu olduğunu duymanız üzüntü verici olabilir. Fakat bu durum gün geçtikçe daha fazla çocuğun karşı karşıya kaldığı bir sorundur. Çocuğunuza mutlu ve sağlık bir yaşamın en iyi şansını vermek için, onun sağlıklı bir kiloda kalmasına yardımcı olmak isteyeceksiniz. Tedavi programları, kilo sorunu olan çocukların daha sağlıklı kiloya ulaşmalarına yardımcı olabilir.

Bir çocuk ne zaman aşırı kiloludur?

Doktorların birçoğu, kişilerin sağlıklı kiloda olup olamadıkları hesaplamak için vücut kitle indeksi (VKİ) sistemini kullanır. VKİ’niz boy ve kilonuzdan hesaplanan bir sayıdır. Fakat çocuklar sürekli büyümeme devam ettikleri için, doktorların aynı yaş ve aynı cinsiyetteki diğer çocukların vücut kitle indeksiyle kıyaslaması gerekir. Doktorlar bunun için çocuk gelişim tabloları kullanırlar.

Çocukların aşırı kilolu olduklarından bahsettiğinde, onlar bu çocukları vücut kitle indekslerinin, kendileriyle aynı yaş ve cinsiyetteki diğer çocuklardan daha fazla olduğunu söylemektedirler.

Aşırı kilolu olmak, “geçici kilonun” birkaç kilodan daha fazla olmasıdır. Aşırı kilolu olan çocuklar çoğunlulukla kendilerin kötü hissederler ve davranışları ile ilgili sorunları olabilir. Aşırı kilolu olmak çocukları ilerideki yaşantılarında diyabet ve kalp rahatsızlıkları gibi ciddi sağlık problemleri yaşama riskine atar.

Çocukların aşırı kilolu hale gelmelerinin nedenleri genel olarak yetişkinlerin neden aşırı kilolu hale geldikleri aynıdır. Aşırı kilolu bir çocuk vücudunun enerji olarak kullanacağında fazla devamlı olarak kalori içeren yiyecekleri yemesidir. Enerji olarak kullanılmayan kaloriler yağ olarak depolanırlar.

Bir çocuğun kullandığından daha fazla kalori tüketmesi için muhtemel birçok neden vardır. Bu nedenler arasında yer alanlar aşağıda yer almaktadır.

• Çocuğun vücudunun kalorileri yakma hızı (metabolizma hızları)
• Çocuğu beslenme düzeni
• Ne kadar egzersiz yaptığı
• Ne kadar fazla bir iştahının olduğu

Bazı aileler çocuklarını genlerinden dolayı aşırı kilosu olması gerekir diye düşünürler. Bir çocuğun genleri, kullandıklarından daha fazla kalori tüketme ihtimallerini daha yüksek hale getirmede büyük bir rol oynayabilir olması bir gerçektir. Fakat çocuğunuzun sağlıklı bir şekilde beslenmesi, egzersiz yapması ve sağlık bir kiloda kalmayı hedeflemesine yardımcı olmak hala önemlidir.

Çocuğum aşırı kiloluysa ne yapabilirim?

Çocuğunuzun aşırı kilolu olduğunun söylemesi sizi şok etmiş olabilir ve bu durum karşısında suçluluk ya da kızgınlık duyabilirsiniz. Fakat aileler genelde çocuklarının aşırı kilolu olduğunu fark etmezler.

Bunun için bir çok sebep vardır. Çocuklar farklı hızlarda büyürler ve bir aile çocuğunun sadece bir geçici kilo aldığınız düşünür. Ayrıca çocuğun okul arkadaşları ya da yakınları da aşırı kiloluysa, aileler çevresindeki bu kişilerle nazaran çocuklarının kilolarının normal olduğunu düşünebilirler.

Çocuğunuzun kilosundan endişeleniyorsanız, pratisyen hekiminize görünün. Pratisyen hekiminiz çocuğunuzun sağlık bir kiloda olup olmadığını hesaplayabilir ve kilo sorunlarına neden olabilecek herhangi başka bir hastalık için kontrol edebilir.
 
Çocuğunuz aşırı kiloluysa ya da başka rahatsızlıkları veya engelleri varsa, aile hekiminiz çocuğunuzun bir uzmana görünmesini önerebilir.

İşe yarayan tedaviler nelerdir?

Eğer çocuğunuz sağlıklı olandan daha ağır geliyorsa, doktorunuz altı ay ya da bir yıl boyunca kilosunu dengede tutmaya çalışmasını tavsiye edebilir. Çocuklar kilo kaybetmeye ihtiyacı duymak yerine sağlık bir kiloya gelebilir

Çocuklar için en iyi sağlık programları daha iyi beslenmelerine ve daha fazla egzersiz yapmalarına yarımcı olur. Çocuğun ailesini de işin içine katan programlar, sadece çocuğu hedefleyenlerden daha iyi sonuç elde ederler.

Beslenme düzeni, egzersiz ve alışkanlıkların değişimini içeren programlar

Araştırmalar beslenme düzeni, egzersiz ve alışkanlıkların değişimini içeren programların aşırı kilolu çocukların daha sağlıklı bir kiloya ulaşmalarına yardımcı olabileceğini gösteriyor. Çocuğun ailesi işin içine dahil edilirse onlar çok iyi bir başarı fırsatı ele ederler. Bütün aileler aynı kuralları (örneğin,televizyonun karşısında abur cubur yememek ya da hafta sonları daima yürüyüşe çıkmak) kabul ederlerse, bundan sonra çocuk için bu kuralları uyması daha kolay olur.

Ancak, incelenen programlar çoğunlukla çok yoğundurlar ve uzman hekimlerin bulunduğu klinikler tarafından yürütülmektedirler. Bu uzman hekimlerin desteği olmadan ne kadar iyi sonuç verdiklerini bilmiyoruz.

Aşırır kilolu çocukların ve ergenlik dönemindekilerin kilo vermesine yardımcı olmak için düzenlenen programlar genellikle üç kısımdan oluşur. Bunlar:

• Çocuğun beslenme düzeninin iyeleştirilmesi. Daha fazla meyve ve sebze tüketmesi, sekerli içecekleri tüketmeyi bırakılması, sağlıklı bir kahvaltı yapma ve öğünler arasında bisküvi veya patates cipsi  gibi yüksek kalorili abur cuburları tüketilmemesi.

• Fiziksel aktiviteyi arttırma. Örneğin, spor yapmak, aileyle yürüyüşe çıkma, okula bisikletle gitme ya da çocuğunuzu televizyon izleme süresini azaltma.

• Sağlıksız olan alışkanlıkların değişmesi. Sağlıklı beslenme ve hareketlilik, değiştirilmesi zor alışkanlıkların üstesinden gelinmesi ve çocuğunuz kendine daha fazla güvenmesi ve kendini daha iyi hissetmesi için hedefleri düzenlemeyi içebilir.

Üç kısmın tamamı önemlidir. Doktorunuz bu şeyleri evinizde yapabileceğiniz bir plan oluşturmanıza yardımcı olabilir ya da bir plan hazırlamanıza yardımcı olması için çocuğunuzun bir terapiste görünmesini önerebilir. Ayrıca, çocuğunuz aşırı kilolu çocuklar için uzman gözetiminde yapılan bir programa katılması için hastaneye sevk edilebilir.

Aşırı kilolu çocuklar için düzenlenen programların onlara yardımcı olabileceği hususular:

• Daha fazla kilo almaktan kaçınmak
• Eğer ihtiyaçları varsa, bir miktar kilo vermek
• Yağları eritip, kasları geliştirmek
• Kendileri ve nasıl göründükleri hususunda daha iyi hissetmeleri

Hangi programın en iyi sonucu verdiğini ortay koymak için daha fazla araştırmaya ihtiyacımız vardır. Ayrıca, sonrasında çocuklar sağlık kiloda kalmayı becerip beceremediklerini ortaya çıkarmak için uzun vadeli araştırma yapılamasına ihtiyacımız vardır.

Bazı aileler, aşırı kilo çocukların kilo vermeleri için teşvik ettikleri çocukların, anoreksiya gibi yeme bozukluklarına yakalanabileceğinden endişe etmektedirler.
Ancak, yapılan araştırmalar sağılıklı bir beslenme düzeni, daha fazla fiziksel egzersiz ve daha iyi alışkanlıkların teşviki için üç bölümden oluşan programlara katılan çocukların yeme bozukluklarına yakalanmadıklarını göstermektedir.

Çocuğunuza yardımcı olmak için yapabileceğiniz şeyler

Ebeveynler çocuklarının sağlıklı beslenmeleri ve yeterli fiziksel aktivite yapmaları konusunda büyük bir etkiye sahip olabilirler. Doktorlar size çocuğunuzun sağlıklı bir kiloya ulaşabilmesine yardımcı olmanız için yapabileceğiniz yedi şey önerirler.

• Çocuğunuzun öğünlerde ve atıştırma vakitlerinde meyve, sebze ve süt gibi besleyici yiyecek ve içecek tükettiğinden emin olun.
• Çocuğunuza şekerli içecekler ve bisküvi gibi yüksek kalorili sağlıksız besinler vermeyin.
• Yiyeceği ödül olarak kullanmayın (örneğin, ödevin bitirmesi için bir tatlı önermek).
• Çocuğunuzu kahvaltı yapması için teşvik edin.
• Top oynama ya da dans etme gibi keyifli ve pratik aktiviteleri artırın.
• Çocuğunuzun televizyon izlerken ya da bilgisayar oyunu oynarken geçirdiği vakti azaltın.
• Sağlıklı yeme ve egzersiz konusunda iyi örnek olun.

Bir çocuk sağlıklı bir kiloya ulaştığında, sağlıklı kalması için çokça destek ve yardım almaları önemlidir.

Bir tedavi programında kilo vermiş aşırı kilolu çocukların incelenmesinde, araştırmacılar yeniden kilo alan çocukların tekrar eski sağlıksız alışkanlıklarına geri döndüğünü ortaya çıkardı. Bu çocuklar büyük bir ihtimalle kahvaltıyı atladı, abur cubur yedi ve daha fazla televizyon seyretti.

Çocuğu kilosunu kontrol etmek için bir programa katıldıysa, program bitmeden önce sağlık personeliyle konuşmak önemlidir. Program sonrasında sizin ve çocuğunuzun yapması gerekenin ne olduğunu bildiğinizden emin olmanız gerekir.

Yazar: Dr. Pınar AKAN
Makale Tarihi: 21/09/2011


Anahtar Kelimeler: obez çocuk , kilolu çocuk , çocuklarda beslenme , kilo sorunu , çocuklarda aşırı kilo

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

error code: 522