Konforlu Tüp Bebek

Konforlu Tüp Bebek

Konforlu Tüp Bebek

Bebek sahibi olmayı isteyen çiftler için artık Konforlu Tüp Bebek tedavisi denilen bir yöntem uygulanmakta. Yumurtalık kapasitesi normal ve yaşı 35 'in altında olan, düzgün adet gören kadınlara uygulanabilen bu yöntem hem zamandan hem de paradan tasarruf etmenizi sağlıyor. Eurofertil Tüp Bebek Merkezi Medika Direktörü Dr. Hakan Özörnek, tedavinin yaygınlaştığını ve hastaların bu tedavi ile yorucu psikolojik süreçlerini atlattıklarını belirtti.

Üreme sorunu olan bir hastaya standart dozlarda ilaç uygulaması yapılıyor.Bu nedenle ilaçların yan etkisi hastada kendini daha çok ortaya çıkartıyor.Tedavi süresince uygulanan anestezi ve kan almak gibi tetkikler hastanın sıkıntılarının da çoğalmasına neden olabiliyor.Gerek tüp bebek konusunda bilgilerimizin artması, gerekse ilaç teknolojisindeki gelişmeler bizlerin tedavi şekillerini yeniden gözden geçirmemize neden oldu. Bunun sonucunda hastalarımıza daha kısa sürede, daha az ve sadece derialtı iğneler kullanarak, hiç kan almadan,daha az yan etkili ve en önemlisi daha az stresli bir tedavi imkanı sunabiliyoruz.

Yani tedavi süresince hastalarımızın günlük hayatlarını etkilememeye çalışıyor, bir anlamda olan "konforlarını"
bozmuyoruz. Bu yöntemde ilacın dozu azaltılıyor, yani % 60 daha az enjeksiyon yapılıyor ve tedavi süresince kan
tahliline gerek duyulmuyor. Enjeksiyonlar ise derialtına ( göbekten) yapılıyor.15 günlük süre içerisinde 1 veya 2 kez klinik randevusu almanız yeterli.Bu yöntemle normal tüp bebek uygulamasında daha az sayıda yumurta elde ediliyor. Ancak tedavi hem daha rahat hem de %30 oranında daha ucuz.Bu yöntemi 35 yaşın altındaki yumurtalık kapasitesi normal, polikistik over hastalığı olmayan ve boy/ kilo oranı normal sınırda olan hastalara uygulayabiliyoruz.

Tüp bebekte başka tedavi yöntemleri de var mı?

Evet var; ilaçsız tüp bebek tedavisi; IVM. Klasik tüp bebek uygulamalarında yumurtanın olgunlaştıktan sonra toplanması ve kullanılması amaçlanmaktayken IVM uygulamasındaki temel prensip yumurtaların daha tamamen
olgunlaşmadan elde edilmesi vücut dışında laboratuar ortamında olgunlaşmasının sağlanmasıdır.Bu teknik, temelde, vücutta yumurta olgunlaştırmak için kullanılan ilaçların zararlı olabileceği hastalar için geliştirilmiştir.
Ancak, vücut dışı olgunlaştırma tekniğinin vücut içinden daha iyi olduğu düşünülen her hasta ve durumda kullanılabilir.IVM'de kadın hastaya çok düşük dozda hormon uygulanmakta veya hiç ilaç kullanılmamaktadır. Hastanın yumurtalıklarının büyüme takibi yapılarak, belli bir büyüklüğe ulaşan, henüz olgunlaşmamış yumurtalar, genel anestezi altında bir iğne yardımıyla toplanır. Toplanan olgunlaşmamış yumurtalar laboratuar ortamında, çeşitli sıvıların içerisindebekletilerek olgunlaşması sağlanır.Olgunlaşan yumurtalara hastanın eşinden alınan sperm ile mikroenjeksiyon işlemi uygulanır. Sonrasında elde edilen embriyolar rahim içerisine transfer edilirler. IVM'in gebelik oranları, hormon tedavisi uygulanan hastalardan biraz daha düşük olmakla beraber kabul edilebilir sınırlar içerisindedir.IVM özellikle polikistik over hastalarında, hastayı aşırı stimülasyon reaksiyonundan koruduğu gibi, çok düşük olan ilaç maliyeti ile de hastaya maddi açıdan yardımcı olan tek tedavi yöntemidir.

Tüp Bebek Merkezi Medika Direktörü
Dr. Hakan Özörnek

Yazar: Dr. Hakan ÖZÖRNEK
Makale Tarihi: 05/02/2011


 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

error code: 522