Mesane Kanseri Nedir

Mesane Kanseri Nedir

Mesane Kanseri

Mesane kanseri, erkeklerde görülen kanserlerin yaklaşık yüzde yedisini, kadınlarda görülen yeni kanserlerin ise yaklaşık yüzde üçünü oluşturur. Mesane kanseri her zaman mukozada yani mesanenin iç zarında başlar. Erken dönemde bu tabakada sınırlı kalır ve hücre içindeki karsinom olarak nitelendirilir. Kanser belli bir süre sadece mesanenin iç kısmına doğru ilerleme gösterebilir. Bu aşamada tespit edilmesi durumunda mesanede cerrahi bir yönteme başvurmadan basit lokal tedavi ile iyileştirilebilir.
Bir sonraki aşama kanserin dışarı doğru, mesanenin kaslı tabakasına ve /veya daha derine yayılmasıdır. Aynı zamanda kanser iç yüzeyde daha da büyüyecek ve yanlara doğru yayılacaktır.


Mesane Kanseri’nin Belirtileri Nelerdir?
İdrardan kan gelmesi (hematüri), sık idrara çıkma veya idrar yaparken ağrı-acı duyma ile kendisini gösterir. Bu belirtiler genellikle daha basit hastalıklarda da görülebilir. Ancak özellikle yaşlı insanlarda ilk kez meydana geldiğinde ciddiye alınmalı ve hemen doktorunuza görünmelisiniz.
Bu tür belirtiler her zaman doktorunuz tarafından araştırılması gerekir İlerlemiş mesane kanseri bulunan kişiler tümörün bölgesel veya daha uzak bölgelere yayılmasından kaynaklanan şikayetler de taşıyabilirler. Sırtın alt tarafında ağrı, idrar yollarının (idrarı böbreklerden mesaneye taşıyan yollar) tıkanması veya kemik ağrıları görülebilir. Nadiren de olsa mesane bölgesinde hissedilebilecek bir kitle olabilir.


Mesane Kanseri’nin Neden Olur?  
Mesane Kanseri yapan sebepler arasında;
1.Sigara içmek
2.Anilin boyalar, beta-naftilamin ve benzidin gibi belli başlı kimyasallar
3.Lastik üretiminde karşılaşılan bazı kimyasallar
4.Penasetin ve siklofosfamid gibi ilaçlar
5.Uzun süreli mesane iltihaplanması
6.Afrika kökenli bir parazit hastalığı olan şiştozomiyaz
7.Mesanede taşları
Mesane kanserine yol açan bilinen en önemli neden sigara içen kimselerde idrar yoluyla atılan alfa ve beta naftilamin maddeleridir. Aşırı sigara kullanımının erkeklerde vakaların yarısında kadınlarda ise vakaların üçte birinde neden faktörü olduğuna inanılmaktadır.


Mesane Kanseri' nin Tedavisi
Mesane kanseri belirtileri gösteren insanların yaklaşık olarak yarısında kanser daha ilk safhalardadır ve mesanenin koruyucu iç yüzeyinde mahsur kalmıştır ve de kolayca tedavi edilebilir.
Bu tip ilerlememiş kanserler lazer ışını ile veya sistoskopi vasıtasıyla tümörün kesilip sıcak tel (koter) ile yakılması yoluyla ortadan kaldırılabilir. Bu işlem mesane tümörünün transuretral rezeksiyonu (TUR) olarak bilinir. Bazı vakalar kanser önleyici ilaçların doğrudan mesaneye yerleştirilmesi ile tedavi edilir. Kanser önleyici ilaçlar kanserin nüksetmesini engellemeye çalışmak amacıyla doğrudan mesaneye yerleştirilebilir.
Kanser, derin bir şekilde mesane duvarına, alt karın bölgesi yakınlarına veya baştan başa vücuda geniş çapta çoktan yayılmış olduğu bir dönemde tespit edilirse cerrahi müdahale ve/veya radyoterapi yapılabilir. Mesanenin tamamının çıkarılması gerekebilir.

KAYNAK
1.Diet and bladder cancer: a meta-analysis of six dietary variables. CM Steinmaus ve diğerleri. American Journal of Epidemiology 2000, cilt 151, sayfa 693-702. Surgery versus radiotherapy for muscle invasive bladder cancer (Cochrane Review). Shelley MD ve diğerleri. Cochrane Kütüphanesi, Sayı 1, 2002.
Neoadjuvant cisplatin for advanced bladder cancer (Cochrane Review). Advanced Bladder Cancer Overview 2.Collaboration. Cochrane Kütüphanesi, Sayı 1, 2002.
3.Cochrane Prostatic Diseases and Urologtic Cancers Group. Cochrane Kütüphanesi, Sayı 1, 2002.

Yazar: Dr. Bedri Ergun TOPSEVER
Makale Tarihi: 05/09/2011


 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

error code: 522