Omuz Ağrıları ve Yaralanmaları
OMUZ AĞRILARI ve YARALANMALARI
Spor yaralanmalarının en sık görüldüğü eklemlerden biride omuzdur.Omuz yaralanmalarına neden olan sporlar öncelikle kol ile fırlatma sporlarıdır.Fırlatma sporlarında tüm kol, el bileği dirsek ve omuz adete bir zincir gibi çalışır.Fırlatma sırasında bu zincirin en sonunda omuz eklemi yer alır.
Omuz spor yaralanmaları için omuzun sert bir şekilde çember hareketi yapması gerekmektedir.Bı sporların en popüler olanları beyzbol,voleybol ve hentboldür.Bunun haricinde dövüş sporları ve yüzmede de omuz sık sakatlanır.
Sporcu tipi omuz yaralanması için sporcu olmak şart değildir.Spor yapmadan çalıştığı işte veya ev işlerinde yaptığımız hareketler ile omuz yaralanabilir.Omuz yaralanması kemikte,eklem kapsülünde, bağlarda ve çevre kas-tendon dokusunda olabilir.Omuz çevresi kemik dokuda olan yaralanmalarda yumuşak doku yaralanmalarıda eşlik eder.
Hasta için bu tip yaralanmaya maruz kaldığında öncelikle ne yapması gerektiğini bilmelidir.
OMUZ YARALANMASINDAN HEMEN SONRA HASTA VE YANINDAKİLER NE YAPMALI ?
Omuz yaralanması sırasında omuz ekleminde önemli kırık veya çıkık olduğunu anlamak kolaydır.Önelikle hasta eklemini ağrı nedeniyle kımıldatamaz.Omzunda şişlik olur, yaşanan yaralanma 3-4 saati geçmiş ise morarma oluşur.
Özellikle omuz çıkığı ileri düzeyde ağrılıdır.Hasta koluu taşıma ihtiyacı duyar, omuz ekleminde çıkığa bağlı boşluk oluşur.
Böyle bir durum ile karşılaşıldığında hastanın omzunu kımıldatmadan en ağrısız pozisyona ideal olarak hastayı mümkünse yarıyatar pozisyonda istirahate alıp en yakın ortopedi ve travmatoloji doktorunun olduğu hastaneye başvurmak gerekir.
OMUZ ÇIKIĞI SONRASINDA OMUZDA KALICI SORUN OLUR MU?
Omuz çıkığı sonrasında kalıcı sorun olup olmıyacağı ilk omuz çıkığının kaç yaşında olduğuna bağlıdır.Hasta ilk omuz çıkığını 20 yaşından daha küçük yaşta geçirdi ise bu hastada omuz çıkığının tekrarlanma ihtimali yüksektir.İlk omuz çıkığınan sonra hastanın omuzu değişik bandaj ve askılar ile ortalam 3 hafta hareketsiz bırakılır.Bu süreçten sonra 2-3 defa daha çıkarsa omuzun çıkmasının alışkanlık haline geldiği düşünülür ve gevşemiş omuz ekleminin ameliyat ile gevşekliğinin azaltılması gerekmektedir.
OMUZUMUZDA KIRIK ÇIKIK YOK ANCAK OMZUM AĞRIYOR, NE SORUNLAR OLABİLİR ?
Öncelikle her omuz ağrısını ciddiye almak gerekir.Bir çok omuz ağrısının nedeni basit yorulma olabilir ancak özellikle uyuşmanın eşlik ettiği sol omuz ağrısında kalp hastalıklarından da şüphe etmek gerekir.Ayrıca boyun fıtıklarında omuzda ve tüm kolda ağrı ve uyuşma yapabilir.
Eğer omuz ağrıları bir zorlama sırasında başladı, bir hafta geçmesine rağmen ağrılar azalmadı ise bir ortopedi ve travmatoloji doktoruna başvurmak gerekir.Bu durumda omuz çevresi tendonlarının tendinit,yırtıkları,omuz sıkışma sendromu olabilir.
OMZUMDAKI AĞRILARDA HANGİ DURUMLARDA AMELİYAT GEREKEBİLİR ?
Bu sorunun tek ve doğru cevabı bir ortopedi ve travmatoloji uzmanına muayene olarak verilebilir.Ancan omzunuzda sıkışma sendromu adı verilen rahatsızlık mevcut olduğunda gerekli ilaç ve fizik tedavisinden sonra ağrılarda azalma olmuyorsa,omuz çevresi tendon yırtıklarında hasta genç ise cerrahi uygulamak gerekir.Özellikle genç hastalarda cerrahi olarak tedavi edilmeyen omuz çevresi tendon yırtıkları ileri yaşlarda omuz kireçlenmesine neden olabilmektedir.
OMZUMDAKİ SORUNLARDAN AMELİYAT OLMAZSAM NE OLUR ?
Bu tamamen omuzunudaki ağrının nedenine bağlıdır.Ayrıca ağrının sizin hayatınızda neleri kısıtladığıda önemlidir.Bir çok omuz hastalığı hastayı gece uykudan uyandırır.Bu nedenle hastaların omuz ağrısına ek olarak uyku sorunlarıda gelişir.Uykusuzluk ve omuz ağrılarının birlikteliği bellir bir süre sonra kısır döngü halinde devam eder.
Yazar: Dr. Kaya AKAN
Makale Tarihi: 06/04/2011
Sağlıklı ve Zayıf Kalabilmek için Diyet Önerileri | |
Yaşam Kaynağımız SU | |
Protein Diyeti | |
Derin Ven Trombozu ve Akciğer Embolisi | |
Kan Bağışı Nedir ve Kimler Kan Verebilir |
Sporcularda Ayak Bileği Yaralanmaları | |
Futbolcularda Ayak Bileği Çevresi Kırıkları | |
Omuz Ağrıları ve Yaralanmaları |
Tweet |
|