Pankreas Kanserinde Tedavi Yöntemleri Nelerdir

Pankreas Kanserinde Tedavi Yöntemleri Nelerdir

Pankreas Kanserinde Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Göreceğiniz tedavi pankreas kanserinizin evresine bağlı olacaktır. Kanserinizin evresi onun ne kadar uzağa yayıldığını tanımlar. Evre ne kadar düşükse, yayılan kanser o kadar azdır. Evre 4 vücudun diğer kısımlarına yayılmış pankreas kanserini tanımlar. Evre 1 pankreas kanseri, tümörünüzün pankreas dışına sıçramamış olduğu anlamına gelir.

Ameliyat

Erken evre kanseriniz varsa, pankreasınızın bir kısmın ya da tamamını aldırmak için ameliyat olabilirsiniz. Cerrah yakınlardaki organlardan da örnek parçalar alabilir.
 
Ameliyat olmak daha uzun yaşamanıza yardımcı olabilir. Doktorunuz, kanserinizin ameliyat için uygun mu olduğunu ve bunu size faydalı olabilme ihtimalinin ne kadar olduğunu söyleyecektir. Maalesef, erken evre kanser teşhis konulan herkes için ameliyat sonuç vermeyecektir. Bazı kanser hücreleri ameliyattan önce kan dolaşımınıza girerler, fakat testlerde bu gözükmez. Bu hücreler vücudunuzun diğer kısımlarını taşınabilirler ve ikincil bir kansere (metastaz denir) yol açabilir. Pankreasta yapılan ameliyat bu kanserlerden kurtulmayı sağlayamaz.

Bu ameliyatı gerçekleştirmeni farklı yöntemleri vardır ve bunlar pankreasınızdaki kanserin tam olarak nerde olduğunu bağlıdır. Pankreasınızın “baş” denilen kısmının alınma operasyonu en yaygın olanıdır. Ayrıca, midenizin, oniki parmak bağırsağınızın, ana safra kanalınızın ya da safranızın da bir kısmı alınır. İlk izah eden doktorun kendi ismini verdiği bu ameliyata bir Whipple operasyonu denir.  

Cerrah, bu ameliyatı mideden hiç bir şey almadan sadece oniki parmak bağırsağınızın bir kısmını alarak da yapabilir. Bu da ameliyat sonrasında besinleri sindiriminizin daha iyi olacağı anlamına gelir. Doktorlar bu ameliyatı bir pilor koruyucu pankreatikoduodenektomi (PPPD) olarak adlandırırlar. Yapılan araştırmalar bu tip ameliyat geçirmiş kişilerin midelerinin birazını aldıran kişiler kadar iyi oldukları gösteriyor.
 
Her ikisi de büyük, karmaşık operasyonlardır. Yapılmaları yaklaşık 6 saat alır. Ameliyat boyunca uyuyor vaziyette kalmanız için genel bir anesteziye ihtiyacınız olacaktır. Bu operasyondan sonra iyileşmeniz için muhtemelen iki ya da üç hafta hastanede kalmanız gerekir.

Ameliyattan sonra sindirimle ilgili sorunlarda sık görülür. Besinler midenizde çok uzun süre kaldığında meydana gelir. Genellikle çok uzun sürmez. Doktorlar midelerinin herhangi bir kısmı alınmadan ameliyat olan kişilerin besilerin sindirimi sorunları daha az olduğu kanısındadırlar. Fakat yapılan çalışmalar bu durumu onaylamaz.

Şikayetlerinize yardımcı olması için ameliyat yapılması

Doktorlar kanserin pankreas dışına yayılması nedeniyle tümörü alamıyorlarsa, belirtilerinizi hafifletmek için birkaç ameliyat önerebilirler. Kanserin safra kanalını tıkaması bazı yaygın pankreas kanseri belirtilerine neden olur. Eğer böyle bir durum meydana gelirse, sarılık, kaşıntı, mide bulantısı ve bağırsaklarda rahatsızlık hissi gibi şikayetleriniz olabilir. Bu kanalın içine stent (küçük plastik bir tüp) takılması, kanalın açık kalmasına yardımcı olabilir. Bunun şikayetlerinize yardımcı olması gerekir. Fakat bu işlem kanserinizi iyileştirmeyecektir.

Doktorların safra kanalındaki tıkanıklığı azaltabileceği başka bir yöntem, bu kanalın tıkanıklığın hemen üstünden kesilip bağırsağınıza yeniden bağlanmasıdır. Ameliyattan sonra, safranız safra kanalının bir kısmı ya da tamamını bypass ederek ve bağırsağınıza dökülür. Buna biliyer bypass denir. Ayrıca, yapılan bu işlem kanserinizi iyileştirmeyecektir, fakat belirtilerinizi hafifletmeye yardımcı olur.

Kemoterapi

Kemoterapi, operasyondan geriye kalan herhangi bir kanser hücresini yok etmek için ameliyat sonrasında uygulanabilir. Kemoterapi, ameliyat edilemeyen daha ileri evre kanseri olan kişiler için de uygulanabilir.

Yapılan araştırmalar, gerek ameliyat sonrası gerekse tek başına kemoterapi tedavisi görmenin daha uzun yaşamanıza yardımcı olacağını gösteriyor. Fakat hoş olmayan yan etliklerinde dolayı kemoterapi görüp görmeme konusunda karar vermek hala zor olabilir. Kemoterapinin sizin için uygun olup olmadığını hakkında doktorunuzla konuşmanız gerekir.

Yazar: Dr. Pınar AKAN
Makale Tarihi: 18/09/2011


 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

error code: 522