Hemoroid (Basur)
Hemoroid (Basur)
Hemoroid nedir?
Hemoroid anüsün (makatın) etrafındaki ve iç kısmındaki kan damarlarının şişmesidir. Uzmanlar anüsü çevreleyen tabakadaki kısa damaların genişlemeye başlaması ve kanla şişmesi neticesinde meydana geldiğini düşünürler. Hemoroidiniz ilerlemişse, şişlikler anüsünüzü dış kısmında görülebilir. Bunları içeri doğru, geri itebilirsiniz.
Tuvalete çıktığınızda zorlanma yaşıyorsanız hemoroidiniz olabilir. Kadınların birçoğu, hamile olduklarında hemoroid olur.
Belirtileri nelerdir?
Küçük hemoroidler sadece hafif rahatsızlığa neden olabilir. Fakat büyük hemoroidler rahatsız edici, kaşıntı verici ve hatta ağrı verici olabilirler.
Hemoroidi olan birçok kişi, tuvalet kağıdın da ya da tuvalet taşında parlak kırmızı renkte kanı fark eder. Kanamanın, daha ciddi bir hastalığın belirtisidir diye endişelenebilirsiniz. Eğer anüsünüzden kan geliyorsa, bir doktora görün görünmek daima iyi bir fikirdir. Dışkınızda kan varsa, tuvalete çıkma ihtiyacınız daha sık ya da daha azsa ya da görünürde bir neden olmadığı halde kilo kaybettiyseniz doktora görünmeniz daha da mühimdir. Doktorunuz size muayene edecektir ve ihtiyacınız varsa daha fazla test yaptırmanızı isteyebilir. Ciddi bir sorunun olmadığını bildiğinizde hemoroidiniz o kadar rahatsız edici gelmeyebilir
Tedavileri nelerdir?
Kendinizi başınıza yapabileceğiniz şeyler
Kendi başınıza deneyebileceğiniz basit tedaviler vardır. Eğer bunlar işe yararsa, herhangi başka bir tedaviye ihtiyacınız olmayabilir.
Bol lifli beslenme, dışkınızı daha yoğunlaştırır ve zorlanmadan çıkmasını daha kolay hale getirebilir. İspaghula kabuğu ya da metil selüloz gibi bir lif takviyesi de deneyebilirsiniz. Bol su içmek de dışkınızı yumuşatabilir.
İhtiyacı hissedince hemen tuvalete gitmelisiniz. Beklemeniz neticesinde dışkınız sertleşir ve çıkması daha zor olur. Kendinizi zorlamamaya çalışın ve tuvalette ihtiyacınız olandan daha uzun bir süre oturmayın.
Doktorunuzun önerisi ile merhem, krem ve fitil satın alabilirsiniz. Bunların amacı, ağrıyı ve kaşıntıyı hafifletmektir. Bazıları lokal anestezik ya da bir steroid (kortizon) içerir.
Bazı kişiler ılık bir banyoyu rahatlatıcı bulabilirler.
Lastik bant yöntemi
Doktor hemoroidin kan akışını kesmek için plastik bir bant kullanır ve bu onların düşmesini saplar. Orta dereceli hemoroidler için en sık kullanın en sık kullanılan tedavi yöntemi budur. Genelde hastanede yapılır, aynı zamanda sadece birkaç dakika sürer ve ağrı hissetmezsiniz.
Yapılan bir çalışmada 10 kişiden yaklaşık 8’i tedaviden sonra bir ay semptomlarından kurtulmuşlardı. Lastik bant yöntemi ameliyattan daha az yan etkiye sahiptir. Yapılın bir çalışma 100 kişiden yaklaşık 8’inde lastik bantlama yönteminden sonra yan etkiler görüldü. Ameliyat olan 100 kişin yaklaşık 16’sında yan etkiler görüldü. Kanama, ağrı ve idrar yapma zorluğu gibi sorunları içeren yan etkileriniz olabilir.
İğneler
İğneler, hafif ve orta dereceli hemoroidleri küçültmeye çalışmak için kullanılabilirler. Doktorunuz damarın içine kimyasal enjekte eder ve damar içine doğru çöker. Hemoroidin 7 ile 10 gün arasında düşmesi gerekir. Yapılan araştırmalar iğnelerin lastik bant yöntemimi kadar işe yaramadığını gösteriyor, fakat iğneler daha az yan etkiye neden oluyor. Yapılan bir çalışma, 100 kişiden sadece 2’sinde iğnelerden sonra ağrı ya da kanama görüldüğünü ortaya koyuyor.
Ameliyat
Daha ağır hemoroidler için, doktorunuz ameliyat önerebilir. Ameliyat hastanede gerçekleştirilir, aynı zamanda birkaç saat sürer. Size bir genel anestezi (sizi uyutmak için) ya da bir lokal anestezi (ameliyat bölgesini uyuşturmak için) verilecektir. Hemoroidiniz bir cerrahi makasıyla ya da bir neşterle kesilip çıkarılacaktır. Yara ya dikişlerle kapanacaktır ya da kendi halinde iyileşmeye bırakılacaktır.
Hemoroidinizden kurtulmak için yaptırdığınız ameliyat iyi sonuç verir. Yapılan bir çalışmada, ameliyat olanların tamamı bir yıl sonra hala hemoroidleri yoktu. Sorunlarınızın (komplikasyonlar) olma riski vardır. Kanamanız olabilir ve yapılan bazı çalışmalarda 100 kişinin 13’ünde ameliyatlarından sonra idrar yapma zorluğu olduğu görüldü.
Daha yeni bir ameliyat tipinde anüsü çevreleyen tabakadan bir halka almak için dairesel bir zımbalama cihazı kullanılır. Bu işlem hemoroidlerinizi size daha sorun yaşatma ihtimali daha az olan daha yüksek bir yere kaldırır. Ameliyat, anüsün etrafındaki hassas derinin yerine rektumunuzun içinde gerçekleştirilir. Böylece daha az ağrınız olur ve hemoroidinizi aldırma ameliyatı olduğunuzdakinden daha erken taburcu olabilirisiniz. Fakat bu ameliyatı gerçekleştirmek için doktorların özel bir eğitime ihtiyacı vardır. doğru bir şekilde yapılmazsa, ağır yan etkileri olabilir.
Diğer bir ameliyat tipinde hemoroidleri yakarak ortadan kaldırmak için bir infrared cihazı kullanılır. Bu yöntem diğerleri gibi çok sık kullanılmaz. Doktor ayrıca hemoroidinizi besleyen atardamarları bağlayabilir. Fakat ne kadar iyi sonuç verdiğine dair çok araştırma yoktur.
Bana ne olacak
Hemoroidlerinizi zaman içersin kaybolup sonra tekrar ortaya çıkması durumuyla karşılaşabilirsiniz. Hemoroidler tedavi edilseler bile geri gelebilir, fakat ciddi problemlerin olması nadirdir.
Yazar: Dr. Bedri Ergun TOPSEVER
Makale Tarihi: 25/04/2011
Tüp Bebek Aşamaları | |
Dukan Diyeti Nedir | |
Karbonhidrat Diyeti Nedir | |
Kalori Nedir | |
Obezite Nedir Tedavi ve Ameliyat Yöntemleri Nelerdir |
Pankreas Kanserinde Tedavi Yöntemleri Nelerdir | |
Tiroid Nodülleri | |
Tiroit Bezinin Az Çalışması (Hipotiroidizm) | |
Bağırsak Kanserlerinin Tedavisi | |
Hemoroid (Basur) |
Tweet |
|