Tüp Bebek Aşamaları

Tüp Bebek Aşamaları

TÜP BEBEK AŞAMALARI

Prof. Dr. Bülent Tıraş tüp bebek aşamaları hakkında bilgi veriyor.

Son zamanlarda en çok tartışılan mevzulardan birisi şüphesiz ki tüp bebek yöntemidir. Türlü nedenlerle doğal yollar ile bebek sahibi olamayan çiftler için mikroenjeksiyon yöntemi bir umut ışığı olmuştur.

Muayeneye evvela erkeğin değerlendirilme gayesi ile spermiogram yapılarak başlanır. Bu testlerin ışığında tüp bebekte tedavi şekline karar verilir. Eğer bu testlerde erkeğin sperm değerleri normal ise, kadında bir sorunun bulunup bulunmadığı aşamasına geçilir.

Tüp bebek öncesi kadının değerlendirilmesi

Kadının değerlendirilmesi amacıyla evvela hormon testleri yapılır. Bu testler ile yumurtlamanın ne vaziyette olduğu anlaşılır. Şayet kadında yumurtlamaya bağlı bir sorun yok ise rahim kanalları filmi yani HSG çekilmelidir. Filmde sorun saptandığı takdirde ise, kanallar sahiden tıkalımı değil mi anlamak ve tedavi etmek için genel anestezi altında göbeğin altından bir delik açma suretiyle laparoskopi denilen karın içine bakma işlemi uygulanabilir.

Tüp bebek yönteminde kadın bedeninde üretilen yumurta hücrelerinin hususi iğneler ile kadından alınarak erkeğin spermi ile laboratuar şartlarında döllenmesi ve oluşan embriyoların kadın rahmi içine transfer edilmesi ile gerçekleşmektedir.  Tüp bebek tedavisi ekseriyetle âdetin ikinci ya da üçüncü günü başlatılmakta ve yapılan iğneler ile yumurtalar büyütülmektedir. Rutin aralıklarla yapılan ultrason kontrolleri ve kan tahlilleri ile bu büyüme izlenmektedir. 

Tüp bebek aşamaları toplamda 4 adımdan oluşmaktadır.

Yumurtalıkların uyarılması

Yumurta toplama işlemi 

Döllenme Aşaması

Embryo transferi

Tüp bebek ne kadar sürer?

Tüp bebek tedavisi ortalama olarak sekiz ile on gün arası değişmektedir. Bu sürenin sonunda çatlama iğnesi yapılarak yumurtaların son olgunluğa kavuşmaları sağlanmaktadır. Yaklaşık 36 saat sonra çatlama gerçekleşmeden yumurtalar anestezi altında toplanmaktadır.

Aynı gün erkekten de örnek alınır. Lakin spermler mastürbasyon yolu ile alınamıyor ise, operasyon ile sperm aranabilir. Bu işleme tese yahut mikro tese denir.

Erkek spermi ve kadın yumurta hücreleri laboratuvarda yan yana konur yahut spermler mikroenjeksiyon metodu ile hususi iğnelerle yumurtaların içine yerleştirilir. Oluşan sağlıklı embriyoların bir ya da ikisi kadın rahmine yerleştirilir. Tüp bebek tedavisinde bütün bu aşamalardan 2 hafta sonra gebelik testi yapılır.

 

Makale Tarihi: 29/11/2013


 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

error code: 522