Göz Uçuğu (Herpes)

Göz Uçuğu (Herpes)

Herpes göz enfeksiyonun nedir?

Çok sayıda kişi vücudunda herpes simpleks virüsü taşır. Genelde bir soruna yol açamazlar. Fakat virüs gözünüze bulaşırsa, kızarıklığa ve rahatsızlığa neden olabilir. Nadiren de olsa, görme sorunlarına neden olabilir.

Birçok insandaki herpes göz enfeksiyonuna, herpes simpleks tip 1 neden olur. Bu virüs, dudaklarınızda uçuğa neden olur. Bazı kişilerdeki herpes göz enfeksiyonuna, herpes simpleks tip 2 neden olur. Bu virüsler genelde genital uçuklara da neden olurlar.

Herpes göz enfeksiyonu genel olarak kornea adı verilen gözün ön kısmını etkiler.  Kornea saydamdır ve kalınlığı 1 milimetreden azdır. Gözünüzün diğer kısımlarını korur.

Bu enfeksiyon genellikle korneanın en üst katmanını (epitel)  etkiler. Dokuların zarar gördüğü yerde bir ülsere neden olabilir. Bazen bu virüs korneanın orta katmanını (stroma) etkiler. Bu durum daha tehlikelidir. Fakat bu enfeksiyon bazı insanlarda sadece göz kapağını ya da gözün dış kısmını (konjunktiva) etkiler.

Belirtileri nelerdir?

Özellikle de herpes simpleks göz enfeksiyonuna ilk  kez yakalandıysanız, herhangi bir semptomunuz olmayabilir. Fakat semptomlarınız varsa, doktora gitmeniz önemlidir. Görülen semptomlar göz kapağının şişmesi, kızarıklık, gözde ağrı, parlak ışığa bakıldığında acıma, sulanma ve bulanık görmedir.

Tedaviler nelerdir?

Herpes simpleks göz enfeksiyonu için bazı etkili tedaviler bulunmaktadır. Göreceğiniz tedavi korneanızın hangi kısmının etkilendiğine bağlıdır.

İlaçlar

Enfeksiyon korneanızın en üst katmanını (epitel) etkiler, antiviral göz damlaları gözünüzün iyileşmesine yardımcı olmalıdır.

Kornealarının en üst katmanının etkilendiği bir herpes göz enfeksiyonu olan kişiler tedavi olmadan bile birkaç gün içersinde iyileşirler. Fakat doktorunuz muhtemelen size tedavi olmanızı önerecektir.

Göz damlası kullandığınızda gözünüz normalden daha fazla sulanabilir ya da kaşıntı ve rahatsızlık hissi olabilir.

Bazı doktorlar göz damlasıyla tedaviye başlamadan önce enfekte olmuş dokuyu temizler. Bazen bu işlem debridman olarak adlandırılır.

Korneanızın orta katmanında (stroma) bir enfeksiyon varsa, antiviral göz damlaları ve steroidli göz damlaları gözün iyileşmesini en iyi şekilde gerçekleştirirler.

Steroid göz damlalarının yan etkileri vardır. Herpes virüsü enfeksiyonun korneanın en üst tabakasına(epitel) sıçramasına neden olma ihtimalini arttırabilirler. Bu nedenle orada bir ülser meydana gelebilir. Bu damlaları kullandığınız dönem boyunca gözlerinizi düzenli kontrol ettirmeniz gerekecektir.

Ancak tüm bu ilaçları doktorunuz önermeden ve reçete etmeden kullanmayınız.

Bana ne olacak?

Enfeksiyonunuz muhtemelen birkaç hafta içersinde geçecektir. Fakat görme kabiliyetinize zarar verebilecek bir yaranın korneanızda oluşma ihtimali az da olsa bulunmaktadır.

Herpes göz enfeksiyonu olan kişilerle yapılan bir çalışmada, 30 yılı aşkın bir dönem içersinde 10’da 1’den daha az kişinin görme kabiliyetinin etkilendiğini ortaya çıktı.

Herpes göz enfeksiyonuna ilk kez yakalandığınızda görme kabiliyetinizin zarar görme ihtimali yoktur. Fakat bir ya da daha fazla atak geçirdiyseniz, ileride başka bir enfeksiyona yakalanabilirsiniz. Ne kadar atak geçirirseniz, gözünüze zarar verebilecek ciddi bir enfeksiyon geçirme ihtimaliniz o kadar yüksek olur.

Korneanız ciddi bir hasar gördüyse ve düzgün bir şekilde göremiyorsanız, kornea nakli ameliyatı olmanız gerekebilir. Herpes göz enfeksiyonu, bu ameliyatın yapılmasının başlıca nedenlerinden biridir.

Yazar: Dr. İbrahim UYGUNER
Makale Tarihi: 23/08/2011


 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

error code: 522