Hastalık Rehberi > Dalış Hastalıkları
Boğulmalarda İlkyardım
BOĞULMALARDA İLKYARDIM Boğulma nedir? Boğulma, vücudumuzdaki dokulara yeterli oksijen gitmemesi ile oluşan dokularda meydana gelen bozulmadır. Nedenleri nelerdir? Bayılma ve bilinç kaybı sonucu dilin geriye kayması, Nefes borusuna sıvı dolması, Nefes borusuna yabancı cisim kaçması, Asılma, Akciğerlerin zedelenmesi, Gazla zehirlenme, Suda boğulma (*). (*) Suda boğulmalarda, boğulma sırasında nefes borusu girişinin kasılmasına bağlı olarak çok az miktarda su akciğerlere girer.
Dalış Hastalıklar- Boğulma-Hipotermi-Hipertermi
BOĞULMA Hava soluyan bir canlının solunum yollarının su ile dolması sonucu havasız kalarak ölümüdür. Buna benzer bir diğer durum da kişinin su içinde bilincini kaybedip, ciddi kurtarma girişimleri sonucu kısa bir süre için de olsa yaşama döndüğü boğulayazmadır(near drowning). Tuzlu su aspirasyon sendromu ise ikisinden de daha hafif seyreden ama sık görülen bir rahatsızlıktır.
Dalış Hastalıkları-Dekompresyon Hastalığı
DEKOMPRESYON HASTALIĞI Halk arasında vurgun olarak adlandırılan bu hastalık tamamen azot emilimine bağlıdır. Yüzeyde soluduğumuz Nitrojen (Azot) metabolizmaya bir zarar vermez. Dalış esnasında ortam basıncının artmasıyla gazların kısmi basınçları da artacağından vücuda daha yüksek oranda nitrojen girer.
Dalış Hastalıkları-Disbarik Osteonekroz
DİSBARİK OSTEONEKROZ Daha çok profesyonel dalgıçlarda görülen, basınca bağlı olarak uzun kemiklerin belirli bölgelerinde kemik ölümü olmasıdır. Aslında aseptik nekroz olan bu durumun bir çok nedeni vardır. Sadece dalışa bağlı olanla steroid tedavisi, kronik alkolizm travma gibi diğer nedenlere bağlı olanların ayırıcı tanısı oldukça zordur.
Dalış Hastalıkları-Hiperbarik Artralji
HİPERBARİK ARTRALJİ Dalış sırasında ortaya çıkan yüksek basınca bağlı eklem rahatsızlıklarıdır. Yaşamsal değildir ancak dalışın amacına ulaşmasını engellediği için önemlidir. En sık omuz daha sonra diz, el bileği, kalça ve sırtta görülür.